Jindřichovice pod Smrkem
Jindřichovice
 10. a 11.srpna Jindřichovické dny 2018
Česky | Deutsch | English | Polski

Kozí mléko jako potravina a lék

Tvoje strava je tvoje medicína

Zvětšit obrázek
Kozí sýr obalený v černém pepři
Terapeutická hodnota kozího mléka byla známa již ve starověku.   Starořecký lékař Hippokrates napsal o kozím másle a mléce mnoho pojednání a doporučoval jej proti mnoha nemocem. Je známé, že Kleopatra používala kozí máslo jako elixír krásy a zdraví.  V 18. a 19. století byly
v královských lázních v městě Wilbad u Kreut ( Horní Bavorsko ) předepisovány denní koupele v syrovátce.
     
      V dnešní době již zkušení lékaři a odborníci na výživu dobře vědí, jaké hodnoty kozí mléko v sobě skrývá a jak je biologicky významné.
    
      Obsahuje vysoce hodnotné bílkoviny (kasein, albumin, globulin), velmi hodnotné a stravitelné tuky, minerální soli - Ca, K, Mg, Na, P,  stopové prvky - Cu, Zn, Mn,
Ti, Cr, relativně málo Fe,  vitamíny - A, B1, B12, C, D, E,  kyselinu listovou a osm enzymů (především čerstvě nadojené mléko).

      Složení kozího mléka způsobuje, že při jeho konzumaci je naše tělo chráněno před škodlivými vlivy životního přostředí a celou řadou nemocí. Zprávy z Německa ukazují, že kozí mléko přináší u mnoha chorob zmírnění následků nemocí, nebo je dovede vyléčit.
      Kozí mléko se dobře osvědčilo při žaludečních  a střevních potížích. Je to pochopitelné, protože kozí mléko obsahuje mnoho enzymů, které příznivě ovlivňují trávení.  Kromě toho má kozí mléko ve srovnání s kravským více mastných kyselin s kratším řetězcem. Jsou lehčeji stravitelné a mohou přecházet přímo do krve již ze žaludku.
      Při alergii na kravské mléko a špatné snášenlivosti jiných druhů potravin se kozí mléko v mnoha případech osvědčilo ideálně.  Podle anglické lékařky M.Chalmersové byla u některých pacientů trpících migrénou zjištěna alergie na kravské mléko a po jeho nahrazením kozím se jejich stav velmi zlepšil. Stejné výsledky byly dosaženy i 
u alergických kojenců, u nichž se nesnášenlivost projevovala vyrážkami, astmatickými záchvaty a slabším vývinem. Po nahrazení kravského mléka kozím potíže zmizely a děti se vyvíjeli dobře. (Tím nechceme diskriminovat kravské mléko nebo odrazovat od jeho konzumace. Prostě každé mléko má trochu jiné složení a každému vyhovuje něco jiného.)

      Ukázalo se, že je přírodním lékem pro nervovou soustavu. Jeho pravidelné používání vede k odstranění nervových poruch. Může odstraňovat i důsledky stresu, úzkosti a poruch koncentrace. Proto švýcarští odborníci z oboru výživy zdůrazňují, že kozí mléko je ideální nápoj k snídani pro děti a dospělé, jako přísun tělesné a duševní síly, kterou potřebujeme v každodenním životě všichni.

      Na mnoha kožních klinikách v zahraničí se kozí mléko, ale také kozí syrovátka využívá především na lupenku, ekzémy, atopické ekzémy a na některá plísňová onemocnění. Léčba spočívá hlavně v zábalech a koupelích v kozí syrovátce.


Chcete-li udělat něco pro zlepšení své kondice, udržení mladosti buněk a zvýšení obranyschopnosti svého organismu, pak byste měli alespoň v určitých časových odstupech provést 3-6 nedělní kůru kozími produkty.

Fotogalerie

Zvětšit obrázek
Zvětšit obrázek

Geosense Geoportál
Czech Point

PROHLÍDKA VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN
s výkladem probíhá po předchozí telefonické nebo písemné domluvě s paní
Mirkou Zahejskou
v jindřichovickém Ekologickém Informačním Centru (značeno) na tel. čísle
nebo 604 777 977

 

Trasnsparentní účet
Kostel Nejsvětější Trojice Jindřichovice p. Sm.

35-0985040399/0800

Reklama
Rodinná farma PERMALAND - ReinSaat 360 Panorama